,

Meet the Cast & Crew – Cally Lawrence: ‘Een échte community heeft niets met locatie te maken’

cally lawrence on the set of who is alice

In Who is Alice speelt ze een rol in een rol. Inmiddels heeft ze een aardig indrukwekkend cv opgebouwd. Een filmdier, dát is ze. Haar kijk op acteren? Mensen in vervoering brengen; het publiek een ervaring geven. Niet voor het geld, maar uit pure passie. Maak kennis met Cally Lawrence.

Waar ben je momenteel druk mee?
“Op dit moment met de verfilming van het toneelstuk The rise and fall of little voice, waarin ik Sadie speel. Dit is een heel interessante rol, want ze zegt vrijwel niets. Maar er zit een hoop non-verbale communicatie bij en dat maakt het een uitdaging.”

Wat voor rollen speel je meestal?
“De echte rechttoe-rechtaan rollen, gewoon straight. En komische personages, die speel ik ook.”

Speel je dat ook in Who is Alice?
“Mijn rol in Who is Alice is iets ingewikkelder. Het is een dubbelrol namelijk: ik speel de actrice Cally, die op haar beurt weer het personage Sandra speelt in een komedieserie. Sandra is een heel cynisch type die lekker zegt en doet waar ze zin in heeft, terwijl Cally juist heel voorzichtig is. Ze wilt zichzelf constant bewijzen.”

Welke van de twee personages staat het dichtst bij jou?
“Hm, lastig te zeggen, want in iedere rol stop je iets van jezelf. Daarnaast hou ik heel erg van improviseren, dus als ik acteer, dan weet ik vaak heel speels mij een personage eigen te maken.”

Maar kun je dan wel improviseren als er ook gewoon een script ligt?
“Laat ik het zo zeggen: als er een goed script ligt, dan is er nagedacht over de dialogen en heb je de kans om je de woorden eigen te maken. In Who is Alice bijvoorbeeld is dit duidelijk het geval: het is een goed script en ik kan er veel van mezelf in kwijt.”

Hoe bedoel je dat?
“Tijdens de Alice-opnames volgden we natuurlijk gewoon het script. Alleen, als iemand ineens een idee had, dan deden we niet moeilijk. ‘Laten we dat doen!’, zeiden we dan. Op die manier werd het een bijzondere wisselwerking: de cast voegt zich naar de film en de film voegt zich naar ons. Heel mooi is dat.”

Hoe ging het filmen voor Who is Alice verder?
“Tja, wat zal ik zeggen? We hadden ontzettend veel lol. En het was erg leuk om met een geheel Nederlandse crew te werken, super vriendelijke lui allemaal!”

En de rest van de cast, wat vond je daarvan?
“Voor de audities kende ik nog niemand, maar als je samenwerkt in een film, dan leer je elkaar écht kennen. Je beseft dan ook weer dat je het samen doet. Dat community-gevoel past ook echt bij mij.”

Leg eens uit?
“Nou, als onderdeel van een groep – een community – bereik je veel meer dan alleen. Een film is daar een mooi voorbeeld van, maar het werkt eigenlijk met alles zo. Trouwens, een échte community heeft niets met locatie te maken, daarom kon ik ook moeiteloos mee in de internationale oriëntatie van het Alice-project.”

En kon je als acteur ook echt je ei kwijt in deze film?
“Ja, absoluut. Meewerken aan Who is Alice is enorm bevredigend, want ik voel dat mijn acteerwerk in goede handen is. Aan de Alice-film werken heel toegewijde mensen mee. En dat moet ook wel, want een film kan simpelweg niet zonder toewijding.”

Wat is die toewijding dan precies?
“Het is de motivatie die je voelt voor acteren; voor iets moois neerzetten. Acteren gaat om mensen in vervoering brengen. Dat doe je niet voor het geld, maar omdat je het écht leuk vindt.”

Hoe ziet de komende tijd voor jou eruit?
“Hetzelfde als nu: ik wil werken met mensen die het beste uit mij halen. En als ik een ambitie mag uitspreken, dan zou dat meer theater zijn. Da’s een heel andere tak van sport, heb daar veel zin in.”

Idee: sequel van het Alice-project. Zou je weer meedoen?
“Als ik weer met hetzelfde team mag samenwerken? Dan ja, zonder twijfel.”

 

Cally Lawrence heeft aardig wat film- en tv-rollen op haar naam staan. The Office Christmas Special (2003), Peep Show (2010), Coronation Street (2016) en People Just Do Nothing (2016 & 2017) zijn hier een paar voorbeelden van.

Interview: Jeroen Schalk
Beelden: Hans Tibben

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *