,

Meet the Cast & Crew – Ali Bastian: ‘Alice staat voor iedereen die zoekt naar geluk’

Niet de rol spelen, maar de rol zijn. Acteur David Fahm beschreef dit al als zijn passie voor het acteervak, maar hij is niet de enige. Ali Bastian speelt de hoofdrol in Who is Alice, waarin ze als jonge vrouw zoekt naar zichzelf. Die zoektocht gaat ook door als de camera’s niet aanstaan, vertelt ze openhartig.


Waar kunnen mensen je van kennen?
“Van acteerwerk in verschillende series en van de show Strictly Come Dancing, waarin ik tot de halve finale kwam in 2009. Van mijn rollen zijn die van Becca Dean in Hollyoaks en die van Sally Armstrong in The Bill denk ik het meest bekend.”

Het Alice-filmproject is dan weer iets heel anders voor je. Hoe kijk jij erop terug?
“Het duurde even voor ik de hele ervaring heb verwerkt. Ik speelde nooit eerder een rol waaraan ik me zó verbonden voelde. Ik weet nog dat ik voor het eerst het script in mijn handen kreeg, het las en toen overvallen werd door een raar gevoel. ‘Dit is mijn rol’, dacht ik gelijk. En dan begint het balletje te rollen…”

Vertel, welke kant rolde dat balletje op?
“Grappig verhaal. Het script van Who is Alice las ik in eerste instantie als buitenstaander, omdat ik een vriend wilde helpen om een rol te krijgen. Overigens een andere rol dan die van Alice. Ik voelde me zo verbonden met het verhaal, dat ik nog snel een auditie-tape maakte en naar Paul Smit mailde. Echt, je had die tape moeten zien: het was laat op de avond, ik zag er niet uit en ik had een dampende mok thee in mijn handen.”

Toch vond Paul het blijkbaar goed…
“Klopt. Nou ja, goed genoeg om auditie te mogen doen. Het was de zwaarste auditie ooit overigens, want Alice is iemand die in een emotionele achtbaan zit. Ze is een karakter met heel veel kanten, zie dat maar eens in zo’n momentopname te belichamen.”

Maar het is je gelukt. Hoe vond je de samenwerking met de cast?
“Bijzonder, want ieder karakter in de film heeft een grote impact op Alice. En omdat iedere acteur een andere manier van werken heeft, leer ik ontzettend veel van collega’s. Lee Brace bijvoorbeeld heeft enorm veel humor, echt geweldig om mee te werken. Patrick Holland triggerde bij mij juist de drang om meer te leren over het acteervak. En David Fahm heeft me heel veel geleerd over improviseren.”

En werken met een Nederlandse crew, hoe was dat?
“Helemaal prima, ik kreeg doorlopend veel support. Ik denk dat wij als Britse cast veel geluk hadden met dit team. Stuk voor stuk fijne, warme mensen die met veel plezier aan de film meewerken.”

Over de film gesproken – in het bijzonder jouw karakter: wie is Alice eigenlijk?
“Alice staat voor iedereen die zoekt naar geluk en daarvoor telkens op de verkeerde plaatsen kijkt. Alice en ik hebben ook veel gemeen. Allebei komen we op punten in ons leven waarop we denken: ‘Yes, dit is het, nu weet ik het!’ – om er vervolgens achter te komen dat je maar heel weinig weet. Bijna niets eigenlijk.”

Heeft deze rol en het hele Alice-project daarom meer impact op je dan andere producties?
“Misschien wel. Het was in ieder geval soms behoorlijk confronterend, omdat ik in Alice vaak mezelf zag. Je voelt je dan best kwetsbaar, er komen dan ook heus wel eens heftige emoties bij kijken.”

In de film zijn er veel verwijzingen naar de non-dualiteit van het leven. Heb jij daar iets mee?
“Ja. En sinds het filmen van Who is Alice is dat alleen maar gegroeid. Mede door deze film heb ik meer zelfinzicht gekregen. En kan ik soms van een afstandje zien hoe we ongemerkt dagelijks in een rat race zitten, op zoek naar het volgende dat ons gelukkig maakt.”

Wat is ‘geluk’ volgens jou?
“Heel cliché misschien, maar geluk is niet iets aparts: het zit in jezelf. Terwijl we vaak juist denken: ‘Als ik dit bereikt heb, dán ben ik gelukkig.’ Grappig, ik moet nu denken aan zo’n glazen bol met sneeuwvlokjes erin. Als je ‘m schudt, dan dwarrelt alles in het rond en veranderen de vlokjes van plek. Dat is eigenlijk hoe ik het Alice-project zie: deze ervaring heeft een hoop oude meningen en overtuigingen van mij door elkaar heen geschud en in een nieuw perspectief geplaatst.”

Maar als geluk in je zit, heb je dan nog wel ambities buiten jezelf?
“Ja, die heb ik zeker. Ik wil nog veel meer met speelfilms doen. Niet alleen acteren, ook zelf meeschrijven aan scripts lijkt me leuk. En ik hoop dat de nieuwsgierigheid naar het leven nooit stopt – en dat het leidt tot meer zelfinzicht.”

Tot slot: stel dat er een vervolg op het Alice-project komt, zou je dan weer meedoen?
“Absoluut! Een mooie film, een goed verhaal en een geweldig team. Trouwens, Paul heeft echt geniale ideeën, dus ik weet nu al dat een sequel geweldig zou worden.”

Interview: Jeroen Schalk
Beelden: Hans Tibben

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *