Meet the Cast & Crew – Arjan Bakker: Niet de voorgrond, wel de lol en het miljoenenpubliek

Voor hem had het niet per se gehoeven, dit interview. De voorgrond is namelijk niet het terrein van Arjan Bakker, toch maakt hij zonder morren tijd vrij. Arjan is de co-producer die Who is Alicemogelijk maakt – als investeerder. Waarom? Het antwoord verhult niets en omvat alles. “Gewoon voor de lol.” 

Zijn uitleg is geen uiting van arrogantie of onverschilligheid, maar simpelweg het gevolg van hoe zijn leven verliep. “Gewoon iets doen en zien hoe het loopt”, vertelt Arjan. Kenmerkend voor heel zijn carrièrepad: Arjan studeerde in Nederland, ging met een vriend op reis naar Polen en is toen naar eigen zeggen “het internet ingerold”. Inmiddels runt hij al jaren een investeringsbedrijf, waar hij nog steeds veel plezier in heeft.

Echte film
Tot de dag van vandaag woont Arjan in Polen. Alle reden om je af te vragen hoe hij in vredesnaam in een Nederlandse filmproductie – over iets vaags als non-dualiteit nota bene – verzeild is geraakt. Als ik Arjan ernaar vraag, verschijnt er een grijns op zijn gezicht. “Hoe het idee ontstond? Da’s een goeie… het begon in ieder geval met een ontmoeting met Paul.” Arjan was direct gecharmeerd van zijn nuchterheid – en de heldere manier waarop Paul vertelt over non-dualiteit.

“Ik sprak hem ook toen de film Alles over niets al een paar jaar uit was. Ik weet nog dat ik zei: ‘Als je een internationale speelfilm over non-dualiteit wil maken, kom dan eens praten’.” Na dat gesprek bleef het even stil, maar anderhalve maand later kwam er plotseling een mailtje binnen. Van Paul, die in de tussentijd met regisseurs Robert en Ismaël om de tafel ging. Alledrie zagen ze een filmproductie met non-dualiteit als rode draad wel zitten.

Miljoenenpubliek
Was Alles over niets niet al zo’n productie? Ja. En nee, vindt Arjan. “Het was vooral gericht op het Nederlandse publiek, een springplank naar iets groters. Who is Alice is internationaal, dat zie je aan alles terug.” Daarmee doelt de co-producer op de cast, die volledig Brits is, en natuurlijk de taal: alles in het Engels. De internationale allure van de film neemt overigens geen beklemmende verwachtingen met zich mee. Het blijft wat Arjan betreft allemaal voor de lol.

“Eigenlijk is het heel simpel: het liefst wil ik dat miljoenen mensen dit zien. Who is Alice – en vooral non-dualiteit – verwijst naar manieren om luchtiger en minder gespannen te leven. Moet je jezelf eens voorstellen als de hele wereld door verwijzingen naar non-dualiteit gegrepen wordt… dan stoppen oorlogen zelfs.” Dan, iets minder utopisch: “Uiteindelijk is heel het leven één grote grap. Alles in het universum gebeurt gewoon en wij mensen zijn daar geen uitzondering op.”

Grenzen
Arjan is iemand die de dingen rationeel benadert. Zijn nieuwsgierigheid bracht hem bij kwantummechanica, neurowetenschap én spiritualiteit. “Ik heb mezelf altijd al afgevraagd waarom we doen wat we doen. En of wat we doen en ervaren, wel écht is. Met wetenschap, vanuit mijn opleiding en daarna uit persoonlijke interesse, kom je een heel eind om antwoorden te krijgen. Alleen: er zijn grenzen aan wetenschap.”

En juist het voorbij gaan aan die grenzen is wat Arjan zo intrigeert. “Of je nu wel of geen wetenschapper bent: we zijn constant bezig om iets te begrijpen. We maken van alles in ons hoofd een concept, want dat is hoe ons brein werkt. Maar daarmee gaan we voorbij aan rechtstreeks ervaren, zonder er gelijk iets van te vinden.” Arjan noemt een voorbeeld: “Geluiden bijvoorbeeld hoor ik niet alleen. Ik voel ze soms ook, op dat moment bén ik ze. Klinkt gek, toch is het zo.”

Enorm vuur
Terug naar de film, want langzaam maar zeker komt de releasedatum dichterbij. December dit jaar was de bedoeling, maar vanwege gesprekken met verschillende internationale distributeurs is dat niet haalbaar. In september 2017 gaat Who is Alice in première. “Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Er zit zoveel tijd en power van de crew in, écht bijzonder. Er zit een enorm vuur – een passie in bij iedereen om deze film te maken.”

En als het vuur uitgedoofd is, wat dan? Hij haalt zijn schouders op. “Eerst maar eens verder met Who is Alice, want we zijn nog niet klaar. Daarna zie ik wel verder, niet te ver vooruit plannen bevalt me prima. Je krijgt er namelijk ruimte door om vooral vaak ‘ja’ tegen de dingen te zeggen.”

Interview: Jeroen Schalk
Beelden: Hans Tibben

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *