, ,

Non-dualiteit voor dummies: Hoe non-dualiteit terug te vinden is in het dagelijks leven

Het motto ‘alles is zoals het is’ past normaal niet bij mij. Naar mijn idee heb je enorm veel invloed op de weg die je aflegt tijdens je leven. Mensen verwachten ook vaak dat je jezelf uitdaagt en zoveel mogelijk ontwikkelt op zowel persoonlijke als carrièrevlak. Dingen komen je nou eenmaal niet zomaar aanwaaien.

Maar sinds ik met het social- en onlineteam van Alice the Movie meewerk, komt dat motto en het onderwerp non-dualiteit steeds vaker terug in mijn dagelijks leven. ‘Who is Alice’ is een comedyfilm over non-dualiteit. ‘Wat is dat nou eigenlijk?’, vraag je jezelf misschien nu af. Non-dualiteit is een van oorsprong Indiase filosofie, vrij vertaald betekent het: geen twee. En dat terwijl het leven juist vol zit met tegenstellingen.

Iedereen beleeft bijvoorbeeld zijn schooltijd op een andere manier. Hierdoor begrijp je het niet altijd waarom iemand een bepaalde keuze maakt. En terwijl collega’s dolgraag promotie willen maken, vind jij de plek waar je zit voor nu nog prima. Maar ook bij keuzes die gemaakt moeten worden, is er altijd een tegenstelling: ‘Is dit een goede keuze of juist een slechte?’ ‘Ga ik vandaag naar de sportschool of blijf ik op de bank liggen?’ Al deze verschillen die er voor je gevoel zijn, zorgen vaak voor veel stress.

Heb je echt zoveel invloed op de keuzes die je maakt?

Non-dualiteit verwijst naar het idee dat alle tegenstellingen eigenlijk niet bestaan. Dat dingen zijn, zoals ze zijn. Want heb je echt zoveel invloed op de keuzes die je maakt? In het echte leven blijkt dit niet altijd zo te zijn. Gedachten die in je opkomen kun je bijvoorbeeld niet sturen. Is dat dan ook het geval bij de keuzes die je maakt? Bij grote dilemma’s in het leven sta je vaak langer en bewuster stil bij de keuze die je maakt, maar doe je dit ook bij alledaagse dilemma’s?

Ik daag je uit om na te gaan of je bewust een keuze maakt bij alledaagse vragen. Kies je bewust voor die blauwe afwasborstel en niet voor de groene? Kun je jezelf er bewust toe zetten om van de bank af te komen en te gaan sporten of staat deze keuze al vast? Als de keuze vaststaat, dan weet ik al wat het word: ik ga nog even lekker in het zonnetje liggen.

Blog: Ilke Hekker
Cartoon: Eduard Heyne

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *